Wat is de UV-index in het buitenland? Hoe sterk is de zon?
Wat is de UV-index in het buitenland? Hoe sterk is de zon?

Wat is de UV-index in het buitenland?

 

De UV Index in Nederland vs het zuiden van Europe

 

In Nederland hebben we te maken met een UV-index tussen de 0 en de 8. Jaarlijks komt zonkracht 7 in Nederland gemiddeld zo'n 10 keer voor en zonkracht 8 komt maar eens in de 2 jaar voor. Echter ga je op vakantie naar het buitenland hoe sterk is daar dan de zon? Wij denken vaak dat de zonsterkte wel meevalt. Dit komt ook omdat we in Nederland niet zo'n sterke zon gewend zijn. Je ziet dan ook veel Nederlanders op vakantie verbranden aangezien we niet zo veel ervaring hebben met een sterke zon. Daarnaast kan je helaas de schadelijke UV stralen niet voelen of zien. We laten ons als mensen dus vaak misleiden door de warmte die we voelen van de zon. Echter als er een briesje staat hebben we als veel minder door hoe hard het soms kan gaan.

 

Op zomervakantie naar een warm land

Hieronder zie je weergegeven De UV-index van verschillende plaatsen & landen over de hele wereld. De UV index wordt altijd gemeten op de 21e dag van de maand.

Ga je bijvoorbeeld naar Spanje of Griekenland op vakantie? Dan moet je rekening houden met een UV index van tussen de 8 en de 10! Je kan dan ook zeer snel verbranden en je moet je super goed beschermen tegen de zon.

Ga je een verre reis maken naar Azie, dan kan je zelf te maken krijgen met een UV-index van 12! 



UV-index wereldwijd



Lees hier hoe je jezelf het beste kan beschermen tegen de zon!


Wil je weten waar de zonkracht door wordt bepaald? Lees dan hier verder!



Op vakantie naar de bergen of ga je op wintersport?


Ga je op vakantie naar de bergen? Zorg er dan voor dat je jezelf extra beschermd tegen de zon.


De UV index wordt mede bepaald door de hoogte! In het algemeen geldt dat per 1000 meter stijging de UV stralen toenemen met zo'n 10-12% Op hogere hoogten (zoals in de bergen) is de atmosfeer dunner waardoor er minder UV stralen worden geabsorbeerd. 

Daarnaast is de lucht in de bergen vaak schoner. Op zeeniveau zweven er allerlei stofdeeltjes rond in de lucht die de Ultriaviolette Stralen absorberen of weerkaartsen. In de bergen zijn er minder van dit soort deeltjes in de lucht waardoor meer UV stralen de huid bereiken.


Als voorbeeld. Als in de zomer in het dal een UV-index van 7 wordt gemeten, kan deze op de gletsjer van 3000 meter hoger al 9.4 zijn. Doordat het op de gletscher waarschijnlijk flink kouder is hebben we dus niet door dat we meer zonnestralen oppikken. Extra verraderlijk dus.


Naar de wintersport of wandelen in de sneeuw?


Sneeuw zorgt voor weerkaatsing! Verse schone sneeuw kan maar liefst 90% van de zon weerkaatsen! Dit in combinatie met een hogere schonere lucht en in de winter een relatief bleke huid zorgt ervoor dat de zon extra gevaarlijk is. Goede zonbescherming is dan ook een must! Niet alleen de huid moet beschermd worden maar natuurlijk ook de ogen. Draag dan ook een hoge zonnebrand factor op het gezicht en een goede zonnnebril of skibril!