Waarom is de kinderhuid extra kwetsbaar voor de zon?
Waarom is de kinderhuid extra kwetsbaar voor de zon?

De kinderhuid is extra kwetsbaar

 

Het moge duidelijk zijn dat voor iedereen het van belang is om zich te beschermen tegen de zon, echter voor 1 specifieke groep is het nog belangrijker om zich te beschermen: baby's en kinderen.


3 redenen waarom baby's en kinderen zich extra moeten beschermen tegen de zon:

1. Ontwikkeling
Kinderen zijn continue in ontwikkeling. De huid vernieuwt zich continue echter bij kinderen moet de huid ook groeien. Doordat de kinderhuid groeit, vindt de celdeling weer sneller plaats dan bij een volwassene. Wanneer een kinderhuid verbrandt raken huidcellen beschadigd.

Deze beschadigde huidcellen hebben niet de kans om zich te herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt ervoor dat kinderen die op jonge leeftijd (vaak) verbranden op latere leeftijd een grotere kans op huidkanker hebben.


2) Het natuurlijke afweersysteem van de huid is bij kinderen nog niet ontwikkeld

Tot hun vierder ontbreekt de natuurlijke bescherming van de huid zelfs helemaal.
Een huid bestaat uit 3 lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuid. De opperhuid is de huid aan de buitenkant zoals we het zien en kunnen aanraken. De opperhuid van een baby (± 0.4 mm) is vier tot vijf keer dunner dan de huid van een volwassene (2mm). De huidcellen zitten nog niet zo dicht op elkaar en de hoornlaag is nog heel dun, met name de eerste 4 weken. Daarnaast heeft een babyhuid of jonge kinderhuid nog geen beschermend pigment waardoor ze extra snel verbranden.


3)    Kinderen worden meer aan zonlicht bloot gesteld.

Ze komen veel meer buiten dan volwassenen. Denk hierbij aan ‘buiten spelen op de creche’, pauzes op school, sport activiteiten en noem maar op. We zijn er langzamerhand wel op bedacht om onze kinderen te beschermen tegen de zon als we naar het strand of naar het zwembad gaan, maar ook als je naar de dierentuin, de speelplaats of ze gewoon in de tuin of straat laat spelen is het van belang om ze goed te beschermen  tegen de zon.Lees deze informatie als je meer witl weten over hoe je je kinderen het beste kan beschermen tegen de zon? 

Of wil je meer weten over het verschil tussen zonnenbrand en UV zwemkleding? Klik dan hier.