Zonneallergie: wat is het en wat moet je doen?
Zonneallergie: wat is het en wat moet je doen?

Wat is een zonneallergie?

 Een zonneallergie is een abnormale huidreactie na een “normale” blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld gloeilampen of een zonnebank.


Een zonnealergie wordt ook wel polymorfe licht-eruptie (PMLE) genoemd. PMLE betekent zoiets als ‘in verscheidene uitingsvormen voorkomende huiduitslag door toedoen van licht’.

Zonneallergie komt met name voor bij mensen met een lichte huidskleur, en evenveel bij vrouwen als mannen. Als jouw lichaam overdreven reageert op “normale” hoeveelheden zonlicht, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor zonlicht. Meestal beginnen de symptomen al op jong volwassen leeftijd.zonneallergie rood en bobbelig    hoe ziet zonneallergie eruit
Een zonneallergie kan zomaar ontstaan...

Het kan zijn dat je er nog nooit last van hebt gehad maar ineens dat je last krijgt van een zonneallergie.

De meest voorkomende huidafwijkingen zijn sterk jeukende kleine bobbeltjes op de aan licht blootgestelde delen van de huid, zoals gelaat, nek, handruggen, onderarmen (met name ellebogen en onderbenen. Ook worden wel blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering gezien. 

Verschil tussen zonnebrand en zonneallergie:


Soms kunnen zonverbranding en zonne-allergie op elkaar lijken, echter en zijn duidelijke verschillen.


Zonneallergie:
- Een zonneallergie kan al ontstaan bij een slechts milde of normale blootstelling aan zonlicht. 
- Een zonneallergie kan  zomaar op iedere leeftijd ontstaan terwijl men voorheen goed tegen de zon kon
- rood en jeukerig

Zonverbranding:
en overdosis UV stralen in relatie tot de huidtype van de persoon. 
- rood en pijnlijk

Meestal verdwijnen de zonnenalergie klachten binnen 10 dagen. 


Hoe stel je een zonneallergie vast.

 

Meestal kan de huis- dan wel huidarts vast stellen wat het is geweest. Aangezien veel klachten verdwijnen (en je ze dus niet meer kan laten zien op het spreekuur), is het handig om een aantal foto's te maken van de verschijnselen.


Daarnaast is de vraag, zijn de UV-A stralen of de UV-B stralen de boosdoeoener van de huidreactie?

Onderstaande vragen kunnen je een indicatie geven of het UV-A of UV-B stralen zijn waar je allergisch voor bent.

Krijg je ook een allergische reactie als:
- je achter glas zit? 
- bij lichte bewoling
- in de schaduw?
- als je een zonnebrandcreme op hebt met UV-B factor en geen UV-A factor.

Als dit 4x ja is dan heb je waarschijnlijk een allergie voor UV-A stralen en als je 4x nee antwoord dan is het waarschijnlijk een UV-B allergie.


Hoe kan je zonneallergie voorkomen?

Langzame gewenning door geleidelijke blootstelling aan zonlicht kan uitkomst bieden. Verder is het van groot belang dat je je zo goed mogelijk tegen de zon beschermt.

Neem de volgende tips in acht:

1) Tussen 11.00 en 15.00 blijf zoveel mogelijk uit de zon

2) Draag UV kleding of normale kleding. De UV kleding Met UPF50+ beschermt u zowel tegen UV-A als UV-B stralen. Heeft u geen UV kleding? Normale kelding beschermt ook maar besef hoe dunner geweven, hoe meer zonnestralen kleding doorlaat. Daarnaast laat natte (zwem)kleding meer zonnestralen doorlaat dan droge kleding.

3) Gewenning.  Je kunt de huid in het voorjaar langzaam en geleidelijk laten wennen aan zonlicht. Doe dit in de mildere zon-periodes van de dag en onder bescherming van een hoge factor zonnebrandcrème. Als je zonne-allergie ondanks de lage UV-concentratie toch opspeelt, is gewenning helaas niet aan jou besteedt.

4) Insmeren van alle onbedekte plekjes met een zonnenbrand met een breedspectrum. De zonnebrand factor SPF geeft aan de bescherming tegen UV-B stralen. Kies dan ook een zonnbrand met een breed spectrum, hier staat ook UV-A op de verpakking.

5) Kinderen goed beschermen middels UV kledingzonnehoedje en zonnebril en natuurlijk zonnebrandcreme. Laat kinderen sowieso nooit langdurig in de directe zon spelen (zandbak, strand e.a.), want overmatig zonlicht kan bij niet-allergische kinderen juist weer zonneallergie in de hand werken.Houd ook rekening met de volgende aspecten:

- UV-A stralen gaan door glas heen. 

- Ook in de schaduw (bv onder de parasol) pak je nog UV-stralen mee.

- Zand, sneeuw en water kunnen de zonnestralen reflecteren. Extra bescherming is noodzakelijk.

- In de bergen is de UV-index hoger. Extra bescherming noodzakelijk

- Bij stilzitten of liggen is het effect van de zon groter dan bij bewegen.

- Een natte huid is gevoeliger voor zonlicht.


Ik heb last van zon allergie, wat nu


Als u last heeft van de zonnealergie dan kunt u het beste de zon vermijden zodat uw huid rust krijgt. Zorg ervoor dat u UV kleding draagt, een zonnehoed of een pet, deze biedt namelijk de beste bescherming tegen zowel UV-A en UV-B.

Sommige mensen krijgen ook een zonneallergie op hun wreef, dit is een plek die niet veel zonlicht pakt gedurende het jaar en dan in eens op vakantie veel zon krijgt. Waterschoentjes met UPF50+ is dan ook een goede oplossing. 


De meeste klachten zullen binnen 10 dagen weer verdwijnen.

Er zijn tegenwoordig ook medicijnen tegen de klachten. Neem contact op met uw huisarts of een arts ter plaatse.Lees hier ook de informatie over de verschillen tussen UV-A en UV-B stralen...Wil je meer weten over de UV-index van het land waar je op vakantie gaat? Kijk dan hier.