Home

Home

Is een baby zonnebril belangrijk?

Echter, zonnebrillen zijn eigenlijk heel belangrijk voor zonwering, net zoals voor kinderen van andere leeftijden. Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meeste ouders niet.

Het oogziekenhuis in Rotterdam zegt hier ook het volgende over. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Blootstelling aan overmatige Uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Net als bij huidkanker, treedt dit effect op na schade over een lange periode.

De lens (cornea) en de vloeistoffen in de ogen van een kind zijn duidelijker dan in de ogen van een volwassenen. Dit betekent dat licht met een korte golflengte kan de retina bereiken, hetgeen kan leiden tot staar op latere leeftijd. Daarnaast schatten deskundigen in dat 60-80 van de blootstelling aan de zon plaats vindt voor je 18e aangezien je in je jeugd de meeste tijd buiten doorbrengt.
Dr. Tjeerd de Faber, kinderoogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft antwoord op een aantal brandende vragen:

1. Vanaf welke leeftijd moet een kind een bril dragen? Moet bijvoorbeeld een kleine baby ook een zonnebril op?

Vanaf een leeftijd dat het kind een bril op de neus laat en dat is voor ieder kind anders.

2. In welke situaties adviseert u om kinderen een zonnebril te dragen? Moet een kind in de schaduw (bijvoorbeeld onder een parasol op het strand) ook een zonnebril dragen, omdat de Uv-straling weerkaatst op het zand en het water? En hoe zit het op bewolkte dagen?

Als je de indruk hebt dat een kind zonneprotectieve crème nodig heeft om niet te verbranden, dan moet er ook een bril en petje gedragen worden. Baby's horen niet in de volle zon te liggen, zeker als ze blond en blauwogig zijn. Een baby zonnebril en baby zonnehoedje zijn dan zeker gewenst.

3. ls een kind geen zonnebril op wil, beschermt een petje of hoedje dan ook voldoende?

Een petje beschermt tegen direct zonlicht maar niet tegen gereflecteerd licht.

4. Hebben de ogen zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D?

Vitamine D wordt via de huid aangemaakt niet via de ogen.

5. Worden de ogen van kinderen lui door het dragen van een zonnebril?

Nee, ogen worden niet lui van symmetrisch gekleurde zonnebril glazen.

Wat voor baby zonnebril heb je nodig:
- Lenzen die tegen een stootje kunnen. De beste lenzen zijn gemaakt van polycarbonaat. Deze zijn 10 keer sterker dan standaard kunststof en zijn lichter wat extra comfortabel draagt. comfort.

- UVA en UVB bescherming. De brillen moeten door een onafhankelijke derde partij getest worden en hieruit moet blijken dat 100 procent van de stralen worden gefilterd. Idealiter een rating van UV-400.

- Geen beschadigingen. Een kras, een bel, of een vervorming kan er toe leiden dat u kindje gaat huilen of gaat scheel kijken, hetgeen hem hoofdpijn op kan leveren.

- Wrap-around frames. Deze frames zorgen ervoor dat de oogjes zowel tegen beschermen tegen directe licht als het perifere licht van reflecterende oppervlakken.

- Doorschijnende glazen. Wanneer de glazen ondoorzichtig zijn dan vinden baby’s het moeilijk om te communiceren, vooral als ze nog niet hebben geleerd om te praten.

- Let op ook comfort. Beperk het risico dat uw baby de zonnebril af zal nemen door te zorgen voor een zonnebril met een comfortabele pasvorm. Zonnebril moet niet te los of te strak zitten. Baby zonnebrilletjes met een band zijn perfect voor babytjes en peuters.

StoereKindjes heeft alleen maar baby zonnebrillen en kinder zonnebrillen die voldoen aan de hoogste eisen. Denk hierbij aan zonnebrillen van Baby Banz, Real Kids Shade en Iplay. De baby zonnebrilletjes hebben een band, bieden 100% UVA/ UVB bescherming en dragen comfortabel.

baby zonnebril

Brongegevens en meer informatie en tips: Oogfonds

Leave a comment