Home

Home

Tips om ervoor te zorgen dat je kinderen hun zonnebril dragen

Als ouder kan het soms lastig zijn om overal op te letten. Natuurlijk wil je het beste voor je voor je kinderen, maar sommige dingen schieten er wel eens bij in. 

Wat blijkt het dragen van een zonnebril blijkt een van die dingen te zijn. Herkenbaar?

Als je op een zonnige dag gaat wandelen, zal je merken dat de meeste volwassenen een zonnebril dragen, maar verrassend genoeg niet veel kinderen.

Alhoewel het is heel verleidelijk is om uw kinderen niet iedere dag te moeten aan moedigen om hun zonnebril te dragen echter wat blijkt? Een zonnebril is cruciaal voor de gezondheid van de ogen van je kinderen. UV stralen kunnen namelijk onze ogen beschadigen. Als je langdurig aan (fel) zonlicht wordt bloot gesteld kan dit leiden tot verminderend gezichtsvermogen en bv staar op oudere leeftijd (wil je mee weten? Kijk dan ook een op de website van het oogziekenhuis). https://www.oogziekenhuis.nl/nieuws/oog-voor-de-kleintjes-in-de-zon.html

Wist je dat de ogen van kinderen extra kwetsbaar zijn? Deze zijn namelijk nog in de groei en daardoor zijn ze extra gevoelig voor zonlicht. De ooglens heeft minder beschermend pigment en de pupil is ook groter dan bij volwassenen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dan kinderen onder de 10 jaar een verhoogd risico hebben op beschadiging van de ogen… Belangrijk dus om het dragen van een zonnebril onderdeel te laten zijn van je ‘’naar buiten gaan " -routine.

Maar hoe kan je je kind een zonnebril laten dragen? Volg deze eenvoudige tips op en probeer het uit:

hoe houdt je kind z'n zonnebril op

Tip 1: Kinderen een zonnebril; Ook JIJ een zonnebril!


Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar je kinderen kijken naar je op. Als je zoontje of dochtertje merkt dat je elke dag een zonnebril draagt, dan heb je grote kans dat zij het ook stoer vinden om een zonnebril op te zetten !
Maar andersom werkt het ook… Zeker bij wat oudere kinderen. Als ik geen zonnebril op zet en ik zeg dat tegen m’n zoon van 9, vergeet niet je zonnebril. Het eerste wat hij dan tegen mij zegt… Hoezo moet ik een zonnebril op. Jij draagt hem toch ook niet?
Kortom ook hier geldt… geef het goede voorbeeld.

Tip 2: Zorg ervoor dat jij de zonnebril bij je houdt ….

Als je ze gemakkelijk bij de hand hebt, zal je er eerder aan denken dat je de zonnebril bij je kind op moeten zetten. Het handigst is om ze vlak te bewaren bij je eigen zonnebril. Als volwassene heb je ook eerder door als je een zonnebril nodig hebt. Wij vinden het vervelend om heel de tijd met je ogen te moeten knijpen terwijl kinderen er niet echt bij stil staan.
Bijkomend voordeel van de zonnebril bij je houden is dat je minder kans hebt dat de zonnebril kwijt raakt of beschadigd wordt. Kinderen vinden nou eenmaal andere dingen belangrijk zoals lekker spelen in de speeltuin. Ze zullen dus eerde geneigd zijn om hun spullen rond te laten slingeren of ergens neer te leggen waar de spullen beschadigd kunnen raken.

Tip 3: Koop een zonnebril met glazen die gemaakt zijn van polycarbonaat

Let bij het kopen van een zonnebril erop dat uw glazen uitkiest die minimaal 99 – 100% van de UVA en UVB blokkeren. Maar daarnaast kies voor glazen die gemaakt zijn van polycarbonaat. Deze stevige glazen kunnen tegen een stootje. Kinderen gaan nu eenmaal niet zo netjes om met hun spullen en deze glazen overleven de meeste kinderhandingen! Handig toch?

Tip 4: Laat ze zelf de kleur en de stijl van de zonnebril kiezen

Als ze zelf hun zonnebril hebben uitgezocht is de kans veel groter dan ze hem ook zullen dragen. Betrek ze dan ook bij het kopen van de zonnebril. Vraag aan ze welke kleur ze mooi vinden, wat voor soort stijl ze aanspreekt en bespreek ook bij welke kleren de zonnebril cool staat. Zeker bij oudere en jongere meisjes kan dit handig zijn. Zo wordt de zonnebril onderdeel van hun coole outfit waardoor de kans absoluut groter wordt dan ze deze gaan dragen.


Als ze wat ouder zijn kan je ook de prijs laten zien, wellicht dat ze dan ook door hebben dat ze toch een beetje voorzichtig met hun zonnebril moeten zijn en hem niet overal moeten laten liggen.
Andersom werkt het helaas vaak tegen je. Zo had ik ooit in het verleden een zonnebril voor m’n dochtertje mee genomen als cadeautje. Volgens mij zei ze toen om me niet teleur te stellen, wat een leuke zonnebril. Maar de maanden daarna zag ik dat ze hem weinig droeg…. Op een gegeven moment vroeg ik vind je hem eigenlijk wel mooi …. Nou zei ze eigenlijk niet…

Vanaf dat moment heb ik altijd de zonnebrillen met m’n kinderen samen uitgezocht….

Tip 5: Voor kleine kinderen kies voor zonnebril met een band aan de achterzijde en niet voor pootjes

Een zonnebril met een band aan de achterzijde zorgt ervoor dat de zonnebril blijft zitten en dat hij door je dochtertje of zoontje afgetrokken kan worden. Zo weet je zeker dat de oogjes goed beschermd blijven.
Een ander bijkomend voordeel is dat veel kinderen met hun hoofd naar beneden kijken als ze aan het spelen zijn. Een normale zonnebril kan dan nog wel eens afzakken …. Voor een kind zit dit niet lekker en dus heb je een grotere kans dat ze hem weer afdoen. Een baby zonnebrilletje met band zorgt ervoor dat, zelfs als ze op hun kop gaan staan, deze zitten… Wel zo praktisch.

Tip 6: Bij kleine kinderen, leid ze af als je hem opzet ….

Veel kleine kinderen tussen 0-3 jaar vinden het best gek als ze ineens een zonnebril op gezet krijgen. Hun neiging is om de zonnebril te gaan voelen en hem af te trekken. Zorg ervoor dat ze niet te veel tijd krijgen om aan de zonnebril te denken. Is je zoontje helemaal gek van een bal of ballon? Doe een spelletje overgooien of ballon slaan. Zo is ie snel weer vergeten dat hij iets op z’n neus heeft. En na 2 minuten is hij er aan gewend..

Conclusie


Hopelijk hebben ik je duidelijk gemaakt dat het dragen van een zonnebril belangrijk voor volwassssen en nog belangrijker voor kinderen. Daarnaast heb ik je wat tips gegeven hoe je kan zorgen dat je kinderen hun zonnebril gaan dragen of ophouden.

Ps 1: mocht je kinderen echt geen zonnebril op willen houden dan kan je altijd nog een zonnehoedje opzetten met een brede rand. Let op een zonnehoedje beschermd tegen directe zonnestralen maar alle indirecte zonnestralen via reflectie (van bv het zand, het water, de sneeuw) houd deze niet tegen. Het beste is dus een zonnebril en een zonnehoedje.

Ps 2: Zorg ervoor dat je kind op zonnige dagen (hoeft niet strak blauw te zijn, UV stralen gaan ook door (lichte) bewolking heen) je kind een zonnebril draagt. Denk er aan dat sommige oppervlakten meer reflectie gevoelig zijn dan andere. Sneeuw, water, zand kunnen flink reflecteren maar ook bv lichte tuin tegels. Doe dus niet alleen een zonnebril op als je naar het strand gaat maar zorg er echt voor dat het een onderdeel is van je dagelijkse leven.

Heb jij nog tips die helpen om kinderen hun zonnebril op te laten houden? Dan horen we het graag …

Zonnebril kind

Wilt je weten waarom UV Stralen schadelijk zijn voor de ogen en welke consequenties het kan hebben als je niet goed beschermd? Lees dan ook deze blog.

Is je zoontje of dochtertje toe aan een nieuw zonnebril? Kijk dan bij:


Baby zonnebril

Kinder zonnebril

Ben je geïnteresseerd in meer artikelen dan alleen zonnebrillen? Klik dan op hieronder op de juiste categorie:

UV Zwemkleding baby

UV Zwemkleding kinderen

Leave a comment