Home

Home

Van koud en nat naar einelijk wat warme zonnestralen

Maar wacht even, voordat we ons te veel verheugen, moeten we wel even praten over iets belangrijks. Weet je nog die zonnebril die je ergens verstopt had achter je winterjas? Haal die maar weer tevoorschijn, want de zonkracht is flink toegenomen. Dat betekent dat de UV-index ook omhoogschiet.

Wat is de UV index ?

En wat is die UV-index eigenlijk? Nou, het is eigenlijk een maatstaf voor de hoeveelheid ultraviolette straling die de zon op een bepaalde plek op aarde uitstraalt. Hoe hoger de index, hoe sterker de zon en hoe meer voorzorgsmaatregelen we moeten nemen om onze huid te beschermen.

Wist je trouwens dat de UV-index varieert afhankelijk van het seizoen? In de zomer is de UV-index over het algemeen hoger dan in de winter. Dat komt doordat de zon in de zomer hoger aan de hemel staat en de stralen rechtstreeks op onze huid terechtkomen, terwijl in de winter de zon een lagere hoek heeft en de stralen meer door de atmosfeer worden verstrooid.

Daarnaast is onze huid in de winter weer ontwent aan de zon en is deze extra wit geworden. Het is dan ook belangrijk om je huid weer langzamerhand te laten wennen aan de zon. 

Niet alleen volwassenen maar vooral ook voor kinderen is het belangrijk om zich goed te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Hun huid is gevoeliger en dunner dan die van volwassenen, waardoor ze een hoger risico lopen op verbranding en huidbeschadiging. Zonverbranding op jonge leeftijd kan zelfs het risico op huidkanker op latere leeftijd verhogen. Daarom is het essentieel om ze goed in te smeren met zonnebrandcrème, een zonnehoedje of zonnepet en een zonnebrilletje te laten dragen, en ze regelmatig in de schaduw te laten spelen.

UV Index van 24 april tot 2 mei 2024

Zie hier de verwachting van RIVM voor de komende 14 dagen qua UV Straling. Zoals je ziet maakt het nogal uit of het bewolkt is of dat het onbewolkt is. Houd dan ook zelf in de gaten hoe het weer zich ontwikkelt in jouw omgeving en zorg dat je altijd een zonnebril, zonnehoed en zonnebrandcrème dan wel pet bij je hebt.

De komende paar dagen is het nog buiig maar vanaf as zaterdag gaat de temperatuur eindelijk omhoog en wordt het wat zachter. Wel houden we wel kans op een plaatselijke bui. 

UV%20index%2024%20april%2024-%202mei2024.png

zonnekracht schaal: wanneer beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon

De zonkrachtschaal is in 2024 vastgesteld samen met de partners in het zonkrachtactieplan gecoördineerd door het RIVM.

Dus voordat je naar buiten rent om te genieten van die zonnestralen, vergeet niet om jezelf en je kleintjes goed te beschermen tegen die felle zonnestralen, zodat we straks geen rode kreeftjes zijn.

Geniet van het buiten zijn en laten we proosten op de komst van de lente!

Leave a comment